Haliç’in altı petrol kaynıyormuş ama……..
Ben yukarıdaki ifade ile başlayan cümleler ile büyüdüm: ‘Haliç’in altı petrol kaynıyormuş ama bize çıkarttırmıyorlar kardeşim’ ya da ‘Yahu anlamıyorum, sınırın yüz metre ilerisindeki Musul’da petrol kaynıyor. Bizde petrol yok diyorlar’. Yakın zamanlarda bunun Bor versiyonları yaygınlaştı. ‘Bor geleceğin enerji kaynağı. En büyük bor rezervi bizde ama kullanmamıza izin vermiyorlar’.
Bu söylemlerin arkasında iki (belki daha fazla ama bence iki tanesi çok önemli) önemli ima/iddia var: Birincisi, Türkiye bağımsız bir ülke değil. Türkiye’nin zenginleşmesi (sahip olduğu doğal kaynaklarını kullanması kısıtlanarak) dış güçler tarafından engelleniyor. İkinci, bu engelleme olmasa petrole/bora boğulsak milletçe refaha ereceğiz.
Bu iki iddia da bana pek ikna edici gelmiyor. Birincisi ile başlayalım. Dünyanın en büyük petrol üreticileri İran, Irak, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi bizim yakından tanıdığımız (en azından kültürel ve coğrafi yakınlığımız olan) ülkeler. Petrol bu ülkelerin en temel gelir kaynaklarından biri. Hatta ekonomilerinin temel direği. Peki bu ülkelerin kaç tanesinin Türkiye’den daha bağımsız (ne demekse?) olduğunu söyleyebilirsiniz?
İkinci iddiaya gelirsek….. Nijerya, Irak, İran, Angola, Kazakistan, Venezuella dünyanın en büyük petrol üreticileri/ihracatçıları arasında olan ülkeler. Hanginiz Türkiye yerine bu petrol zengini ülkelerde yaşamak istersiniz? Yoksa tercihinizi çok sınırlı doğal kaynağa sahip olan Japonya ya da birçok Avrupa ülkesinden yana mı kullanmak istersiniz?
Birçok akademik çalışma bir ülkenin zengin doğal kaynaklara sahip olmasının o ülkenin ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Bunlardan ikisi çok önemli. Birincisi, doğal kaynaklar çoğunlukla devlet kontrolünde olduğu için, zengin doğal kaynaklara sahip ülkelerde girişimciler mesailerinin çoğunu verimli ekonomik aktiviteler yerine siyasi iktidarı etkileyip rant elde etmeye harcıyorlar. Bazen pastadan pay kapma mücadelesi o kadar şiddetleniyor ki, bu ülkeler ekonomilerini derin bir çöküntüye sürükleyecek iç savaşlara sürükleniyorlar.
İkinci olumsuz etki çok ummadığımız bir yerden geliyor: döviz bolluğu. Hepimiz petrolümüz bol olursa onu ihraç edip dolarlara boğulmayı düşünüyoruz. Ama bu hayalin sonu güzel bitmiyor. Ülke dolara boğuldukça yerli para giderek değerleniyor ve ülkenin ihraç ürünleri yabancılar için pahalılaşıyor. Petrol ihracatçısı ülkedeki diğer sektörler giderek rekabet gücünü kaybediyor. Ülke ekonomisi daha çok petrole (doğal kaynağa) bağımlı hale geliyor.
Sonuç olarak, dış güçlerin bize doğal kaynaklarımızı kullandırtmadığı tezi benim pek aklıma yatmıyor. Varsayalım ki, benim düşüncem yanlış. Bu durumda bile söz konusu ‘dış güçler’ bizim iyiliğimizi istiyor olabilirler.
3 Yorum
”Dünya bor rezervlerinin yüzde 65’i ülkemizde bulunmaktadır. Türkiye, Dünya bor pazarının ABD’den sonra ikinci büyük üreticisi ve piyasa yapıcısı konumundadır. Ürettiğimiz borun yüzde 95’i ihraç edilmektedir. Ülkemiz açısından ekonomik ve stratejik önemi haiz “milli maden” niteliğinde olan bor madenlerimiz için aşağıdaki çerçevede bir program uygulamaya konulacaktır:
Bor işletmeleri Eti Holding bünyesinde özerk bir yapıya kavuşturulacaktır.
Rafine bor üretiminin artırılmasına yönelik yatırımlar hızla tamamlanacaktır.
Bor madeninin kullanım alanını artırmak amacıyla, Bor Araştırma Enstitüsü kurulacak, araştırma faaliyetleri için kaynak ayrılacaktır. Özel sektörün, bor cevherinin hammadde olarak kullanıldığı uç ürünlerin (cam elyafı, perborat gibi) üretimine girmesi özendirilecektir.
Gelişmekte olan hidrojen enerjisi sektöründe borun önemi artmaktadır. Bu konu ile ilgili çalışmalar takip edilecek, gerektiğinde bor işletmesinin bu çalışmalara girmesi sağlanacaktır. ”
Yukarıdaki satırlar AKP nin 2002 seçim beyannamesinden alıntıdır.
Sanırım şehir efsanesine dönen bor olayını siyasiler de ciddiye almış olacaklar ki seçim beyannamelerinde bu kadar ayrıntılı biçimde dile getirmişler. Aradan geçen bu kadar zamanda konu hakkında neler yapıldı ayrı bir araştırma konusu.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17001723.asp?yazarid=260
petrol zenginleri hakkında çarpıcı gercekler
http://www.youtube.com/watch?v=uJo7GG15kMU&feature=player_embedded