Piyasa Nedir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verdi. Kurul, akaryakıt dağıtım şirketlerinden 20 Haziran tarihine kadar durumlarını düzeltmelerini istemiş.


Anladığım kadarıyla EPDK akaryakıt şirketlerinin, serbest piyasa koşullarına aykırı olarak, aralarında anlaşıp fiyatları yüksek tuttuklarını ima ediyor ve fiyatları düşürmeleri için akaryakıt şirketlerini uyarıyor. Peki bu uyarıdan korkan akaryakıt dağıtım şirketleri fiyatlarını düşürdüğünde  piyasa işlemiş mi olacak?
Ya EPDK serbest piyasa nasıl işler bilmiyor, ya da bize okuldayken piyasanın nasıl işlediğini yanlış öğrettiler.

3 Yorum

  1. özkan - 10 Tem 2009 - 5:07 am

    hocam
    kurumun ismi bile saçma?
    hem piyasa hem düzenleme lafı geçiyor..
    syg.

  2. orpen - 15 Tem 2009 - 12:12 pm

    serbest piyasa ekonomisinde düzenleme kurulu gibi araçların yerini sorgulamak, akademisyenler için misyonlarının bir gereği olabilir.

  3. F. List - 14 Haz 2010 - 7:55 am

    EPDK’nın piyasanın nasıl işlediğini bilmemesi şahsımca söz konusu olamaz.

    Okullarda da piyasanın nasıl işlediğini doğru öğrettiklerini varsayarsak, burada bir paradoks ortaya çıkar.

    Ancak bu paradoks sadece Neo-Klasik iktisat için geçerlidir.

    Üniversitede piyasaların işleyiş mekanizması öğretilirken, iki şirketinin CEO’sunun bir Cumartesi akşamı boğaz kenarında yemek yerken, fiyat belirleyebileceklerinden bahsetmez.

    Ya da Goldman Sachs’ın yapabileceği etik dışı ahbap-çavuş ilişkisiyle ve milyonlarca dolar rüşvetle ABD hazinesine Poulson yönetiminde hakim olabileceğini , hiç bir genel hakim görüşe mensup iktisatçı öngörememiştir(!).

    Bu bağlamda, ”öngörü” yetenekleri ile Neo-Klasik ve Monetarist ekol mensupları iyi birer MEDYUM olabilirler ama varsayımlarının gerçeği yansıtmaması ölçüsünde hep bilim adamlığına uzak kalacaklardır.

    Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler anlayışı, piyasaların temel sorunudur ve bu görüş iktisadın sürekli olarak yanlış tanımlanması sorunsalına yol açmaktadır. Bu anlayışa göre iktisat bilimi ”Kıt kaynaklarla, zengin insanların soysuz ihtiyaçlarının karşılanması” tanımına uygun bir hasebe bürünmektedir.

    Saygılarımla

Yorum yapın