Yayın Performansına Göre Türkiye’nin En İyi İktisatçıları ve İktisat Bölümleri (2006-2011): Ritzberger Ağırlıkları ile Bir Değerlendirme
Yayın Performansına Göre Türkiye’nin En İyi İktisatçıları ve İktisat Bölümleri (2006-2011): Ritzberger Ağırlıkları ile Bir Değerlendirme
Bu çalışma 2006 yılında TÜBİTAK için hazırlanan raporun (Çokgezen, 2006) devamı niteliğinde ve halen sürmekte olan çalışmanın ilk sonuçları niteliğindedir. Çalışmanın hedefi Türkiye’deki iktisat bölümlerinin ve iktisatçıların yayın performanslarını göstermek ve buradan politika sonuçlarına varmaktır.
Yöntem
2006- 2011 yılları arasında SSCI kapsamındaki ekonomi dergilerinde yapılan Türkiye adresli makaleler taranmıştır. Milliyetin dikkate alınmadığı taramada adresini Türkiye’deki bir okul vermişse iktisatçı ‘Türk’ olaral değerlendirilmiştir. Diğer taraftan Türk olmasına rağmen adresini yabancı bir üniversite olarak gösteren iktisatçılar ‘Türk’ olarak değerlendirilmemiştir.
Yayınlar arasındaki kalite farklarını belirlemek amacıyla Ritzberger (2008) tarafından hesaplanan dergi ağırlıkları kullanılmıştır. Literatürde ekonomi dergileri için yapılan farklı değerlendirme çabaları mevcuttur. Ritzberger’in çalışması mevcutler arasında en yeni ve en kapsanlı olması nedeniyle tercih edilmiştir.
Yapılan her yayın hem yazarına hem de yazarın bağlı olduğu kuruma dergi ağırlığı kadar puan kazandırmıştır. Birden fazla yazar olası durumunda puanlar yazarlara arasında eşit olarak bölünmüştür.
Son olarak eklemek gerekir ki bu çalışmanın da -bu alandaki diğer çalışmalar gibi- belirli kısıtlamaları vardır:
- Kitaplar, kitap içindeki bölümler ve tartışma metinleri dikkate alınmamıştır,
- Ritzberger tarafından değerlendirilmeyen ve SSCI’e dahil olmayan makaleler dikkate alınmamıştır,
- Yazarı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa dahi, yazar –yanlışlıkla da olsa- makalede akademik olarak bağlı olduğu kurum olarak bir Türk üniversitesini göstermediyse o makale dikkate alınmamıştır,
- Aynı dergi içindeki makaleler arasındaki nitelik farkları dikkate alınmamıştır,
- Makaleler arasındaki uzunluk farkları dikkate alınmamıştır,
- Yayınlarını 2006-2011 arasında yapmış olanlar avantajlı durumdadır,
- Her bir değerlendirme kriterinin kendi kısıtlamaları mevcuttur.
Dolayısıyla çalışmanın sonuçları bu kısıtlar dikkate alınarak değerlendirilmelidir.
Sonuçlar
2006-2011 yayın performansına göre ilk on iktisatçı Tablo.1 de görülmektedir. Buna göre ilk sırayı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Remzi Sanver almıştır. Sanver’i Koç Üniversitesi’nden Özgür Yılmaz ve Sabancı Üniversitesi’nden Mehmet Baç takip etmektedir.
Önceki çalışmada (Çokgezen, 2006) olduğu gibi bu çalışmada da ilk on sırada sadece özel üniversitelerde görev yapan iktisatçılar yer almaktadır. Önceki çalışmada sadece Koç, Sabancı ve Bilkent üniversitelerinden iktisatçılar yer alırken bu çalışmada Bilgi Üniversitesi’nden iki iktisatçı (Remzi Sanver ve İpek Özkal-Sanver) ilk on iktisatçı içinde yer almıştır.
Özgür Yılmaz, Özgür Kıbrıs, Mehmet Baç, Utku Ünver ve Farhad Husseinov hem önceki hem de bu çalışmada yer alarak performanslarının geçici olmadığını göstermişlerdir. 1
-
Tablo. 1 Yayın Performansına Göre İlk 10 İktisatçı Soyadı, Adı Üniversite Puan Sanver, M. Remzi Istanbul Bilgi Univ 111,93 Yilmaz, Ozgur Koc Univ 77,06 Bac, Mehmet Sabanci Univ 33,59 Demiroglu, Cem Koc Univ 30,68 Kibris, Ozgur Sabanci Univ 25,95 Gurkaynak, Refet S. Bilkent Univ 25,4 Unver, M. Utku Koc Univ 24,94 Husseinov, Farhad Bilkent Univ 22,39 Demiralp, Selva Koc Univ 21,7 Ozkal-Sanver, Ipek Istanbul Bilgi Univ 18,78
Tablo.2’de aynı yöntemle hesaplanmış okullar sıralaması bulunmaktadır. Yayın performansına göre ilk 10 üniversite sıralamaısında önceki çalışma ile önemli farklar bulunmamaktadır. Koç, Sabancı, Bilgi, Bilkent, ODTÜ, Boğaziçi, Ankara üniversiteleri ilk çalışmadaki üç kritere göre yapılan sıralamada da mevcuttur. Dolayısıyla bu üniversitelerin bir araştırma üniversitesi olma yolunda bir gelenek oluşturdukları söylenebilir.
Bir önceki çalışmada olduğu gibi bu çlaışamada da ilk on içinde özel üniversitelerin payı (yüzde 50) toplam üniversiteler içindeki payından (yüzde 39) daha yüksektir.Ayrıca bu bağlamda yapıan sıralamanın önemli bir metodolojik eksiğinden da bahsetmek gerekir. Böylesi bir çalışmada adil bir sıralama için iktisat bölümlerinin kişi başına düşen puanlarına göre sıralanması gerekir. Ancak, güvenilir veriler bulmadaki sorunlar nedeniyle kişi (öğretim üyesi) başına performanslar hesaplanmamıştır. Özel üniversitelerin kadrolarının kamu üniversitelerine göre daha sınırlı olduğu hesaba katılırsa kişi başına performans değerlendirmelerinde yukarıdaki sınıflamanın kamu üniversiteleri aleyhine bozulacağı beklenebilir.
İktisat bölümleri sıralamasında iki yeni kurum göze çarpmaktadır. Birincisi Merkez Bankası’dır. Önceki çalışmada üniversite dışı kurumların performansı dikkate alınmamıştır. Bunun bir nedeni çalışmanın sadece üniversiteler ile sınırlı olması, diğer nedeni de bu kurumların kayda değer bir performans sergileyememiş olmalarıdır. 2006-2011 yılları arasında özellikle Merkez Bankası çok başarılı bir yayın performası sergilemiş, onlarca köklü üniversiteyi geride bırakıp sıralamaya 8. sıradan girmiştir. Merkez Bankası bu başarısı ile gelecekte dünyadaki diğer örnekleri gibi sadece para otoritesi değil, ciddi bir araştırma kurumu olarak da çalışacağının sinyallerini vermiştir.
Tablo.2’deki diğer yeni kurum TOBB Üniversitesi’dir. 2004-2005 öğretim yılında faaliyete geçen üniversitenin bu başarısı kurumun geleceğine ilişkin önemli sinyaller vermektedir.
-
Tablo. 2 Yayın Performansına Göre İlk 10 İktisat Bölümü Üniversite Puan Koc Univ 828,9 Sabanci Univ 414,84 Istanbul Bilgi Univ 178,02 Bilkent Univ 136,6 ODTÜ 81,48 TOBB Univ 65,11 Bogazici Univ 64,51 Merkez Bankası 46,4 Gazi Univ 18,56 Ankara Univ 17,82
Çokgezen, M. 2006 Türk İktisatçıların Yayın Performansları (1999-2005)‘, Tübitak Projesi, Proje No. SOBAG-106K223, İstanbul
Ritzberger, K. 2008. “A Ranking of Journals in Economics and Related Fields,” German Economic Review, Verein für Socialpolitik, vol. 9, pp. 402-430, November
1Bu ifadenin tersi doğru değildir. Geçen çalışmada ilk on da yer alan bir çok iktisatçı başarılı performanslarına devam etmelerine rağmen çeşitli nedenlerle bu çalışmada yer alamamışlardır. Örneğin, önceki çalışmada ilk sıralarda yer alan Tayfun Sönmez 2005 yılında Koç üniversitesinden ABD’deki Boston College’e geçtiği için yaptığı seçkin çalışmlara rağmen artık ‘Türk’ iktisatçılar içinde yer almadığı için sıralamaya girememiştir.
• Etiketler: iktisat bölümleri, iktisatçılar, performans, sıralama, yayın
2 Yorum
Ulkemizde de boyle calismalarin yapilmasi son derece taktire sayan. Cok tesekkur ediyor ve calismalarinizda basarilar diliyorum.
Merhaba hocam,
Güzel bir çalışma yapmışsınız. Umarım yakında çalışmanızın güncel halini görürüz.
saygı ve selamlarımla